Moje ekspresowe ciasto z nadzieniem przygotujecie bez miksera i to w zaledwie 35 minut - wliczając czas pieczenia.
To doskonała propozycja na wypiek dla niespodziewanych gości lub po prostu szybkie zaspokojenie własnej ochoty na "coś słodkiego".
Ciasto jest miękkie i puszyste oraz idealnie pasuje do kubka kawy, herbaty i mleka!
Kolejną jego zaletą jest to, że za każdym razem możecie nadać mu inny smak.
Jak?
Wystarczy użyć innego nadzienia, aromatu oraz dodatków.
Polecam!
(Forma o wymiarach 9 x 22 cm)
2 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
2 jajka
Dodatkowo:
kilka kropel aromatu cytrynowego/waniliowego (*)
Ponadto:
5-6 łyżek dowolnego nadzienia/dżemu (gęstego)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
W pierwszej misce wymieszać składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, a w drugiej składniki mokre - olej, mleko i jajka.
Następnie wszystko należy ze sobą połączyć i na końcu wmieszać odrobinę aromatu cytrynowego lub waniliowego.
(Całość mieszałam łyżką, mikser jest zbędny.)
(Całość mieszałam łyżką, mikser jest zbędny.)
Powstałą masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozmieścić kleksy po 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
(*) Zamiast aromatu można dodać odrobinę skórki cytrynowej lub troszkę ziaren z laski wanilii.
Jeśli używacie słodkiego nadzienia to warto ciastu nadać cytrynowy smak, a jeśli bardziej kwaskowatego to dodajcie wanilię.
Lubie takie szybkie ciasta ;-D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńAleż świetnie się prezentuje,ślinka leci na sam widok,a do tego szybkie do przygotowania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam.
UsuńDzisiaj robiłam. Niestety na dwie szklanki mąki to ciasto posiada za mało płynów - tylko 1/4 szklanki mleka, 5 łyżek oleju i dwa jajka. Musiałam dodać dużo więcej mleka i więcej cukru. Coś jest nie tak z proporcjami. Może powinna być 1 szklanka mąki?
OdpowiedzUsuńIlość cukru to w sumie rzecz indywidualna, bo jedni lubią słodsze inni mniej. Jednakże moim zdaniem nadzienie nadaje wystarczającej słodkości... Co do reszty proporcji są one poprawne i ciasto to piekłam już niejednokrotnie. Masa powinna być gęsta.
Usuń