piątek, sierpnia 30, 2019

Ciasteczka Nutella (bez Nutelli, cukru i jajek)





Chyba każdy zna Nutellę, czyli popularny krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych.
Choć pamiętam jego smak to nigdy nie gościł w moim domu ze względu na skład.
(Skład: olej palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, kakao, orzechy laskowe, cukier.
Ale cukier i olej palmowy to aż 3/4 zawartości całego słoika!)
Niestety nieświadomość żywieniowa w społeczeństwie była i będzie, dlatego ten produkt nadal znika ze sklepowych półek.
Cóż, z pewnością krem jest smaczny, ale wolę go unikać, więc dlatego postanowiłam upiec ciasteczka, które przypominają zdrowszą wersję Nutelli.
Ciastka nie zawierają cukru, ani jajek.
Są naprawdę smaczne, z posmakiem orzechów laskowych i czekolady.
Ich konsystencja jest odrobinę miękka, piaskowa...
Koniecznie spróbujcie tego rewelacyjnego połączenia!

(około 12 sztuk)
110 mąki pszennej/orkiszowej
100g masła z orzechów laskowych
100g masła/margaryny
 70g miodu (*)
20g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Miękkie masło/margarynę oraz masło z orzechów laskowych należy zmiksować do puszystości.
Następnie dodać miód i ponownie wymieszać, a na końcu wsypać mąkę przesianą z sodą oraz kakao.
Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę.
(Masa powinna być miękka, plastyczna oraz nie przylegająca do dłoni.)
Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-17 minut w 180 stopniach. 
(Posiadam piekarnik gazowy.) 

(*) Ciasteczka z podaną ilością miodu nie są przesłodzone, a raczej takie delikatne.
Możecie dodać więcej miodu lub użyć dowolnego słodzidła. 

12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger