Jeśli śledzicie mój blog to wiecie, że wraz z córką uwielbiamy wszelkie pulpeciki, dlatego często bywają w naszym domu.
Jednak staram się, aby nie były one monotonne, a urozmaicone oraz pełne wartościowych składników.
Tym razem chciałabym Wam zaprezentować aromatyczne pulpeciki z indyka z czarnuszką, kaszą manną i warzywami, które nie zawierają jajek, co jest dobrą informacją dla alergików.
To szybka oraz zdrowa propozycja na smaczny obiad dla małych i dużych.
Jeśli lubicie sosy to polecam delikatny na bazie śmietanki lub klasyczny pomidorowy.
To kto się skusi na takie pulpeciki?
(około 10 sztuk w zależności od wielkości)
Masa na pulpeciki:
300-350g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
1/2 bułki namoczonej w mleku/wodzie
1 łyżka kaszy manny (płaska)
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka koperku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czarnuszki
sól (do smaku) (*)
Ponadto:
kilka różyczek brokuła
kilka różyczek kalafiora
garść mini marchewek lub 1/2 zwykłej
Warzywa ugotować na parze i po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Natomiast czosnek należy drobno posiekać, a bułkę delikatnie odcisnąć z nadmiaru mleka/wody.
Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami masy mięsnej i na końcu z brokułem, kalafiorem oraz marchewką.
Całość ewentualnie doprawić do smaku i uformować w kuleczki - u mnie wielkością przypominające spory orzech włoski.
Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku i gotować około 10 minut.
(*) Pamiętajcie, że mięso po ugotowaniu będzie mniej słone.
Dla małych dzieci można nie dodawać soli, bo całość jest bardzo aromatyczna, a dla dorosłych wystarczy około 1/2 łyżeczki soli.
kocham pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńJa też :*
Usuńwczoraj robiłam dla rodziców podobne - pierwszy raz jedli i bardzo im smakowały :)
OdpowiedzUsuńSuper.
Usuńciekawy przepis; czarnuszkę lubię ale do pulpetów nie dodawałam
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuń