Placek na białkach z czekoladą i truskawkami to pyszny sposób na wykorzystanie zbędnych białek.
Ciasto jest wilgotne, puszyste oraz świetnie komponuje się z truskawkami i kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady.
W moim domu gościło już niejednokrotnie!
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i przy okazji zerknijcie na przepis: ciasto na białkach z brzoskwiniami - klik.
(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 białka
100g cukru
100g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g masła/margaryny
Dodatkowo:
150g truskawek + 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
50g czekolady (u mnie deserowa)
Ponadto:
50g czekolady + 1 łyżka mleka do dekoracji
Białka w temperaturze pokojowej (*) ubić na sztywną pianę.
Cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia należy wymieszać i za pomocą łyżki połączyć z białkami.
Następnie dodać roztopione masło/margarynę i całość ponownie przemieszać.
Na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta.
Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka.
(*) Pamiętajcie, że ciepłe białko, czyli w temperaturze pokojowej po ubiciu będzie miało większą objętość niż takie wyjęte prosto z lodówki.
Ostatnio spodziewając się gości placek upiekłam poprzedniego dnia.
Ostatnio spodziewając się gości placek upiekłam poprzedniego dnia.
Zależało
mi na jego wyglądzie, a wiadomo, że ciasta z owocami tracą odrobinę swojego uroku po odstaniu pewnego czasu, prawda?
Dlatego użyłam truskawkowego żelu dekoracyjnego Lauretta, który nie tylko ładnie wyglądał nadając lustrzany połysk dla placka i truskawek, ale też sprawił że owoce ułożone
na wierzchu przez całą wizytę znajomych (i dłużej) wyglądały na świeże.
Rewelacja!
Pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAle bomba. muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
Usuń