Mocno mleczne lody waniliowe z mlekiem w proszku to jedne z najlepszych lodów, które możecie przygotować z zaledwie kilku składników, bez dodatku jajek oraz użycia maszynki.
Są przepyszne, przyjemnie kremowe i smakiem odrobinę przypominają lody z automatu.
Ich mleczność jest rewelacyjna...
Zdecydowanie należą do moich faworytów w kategorii lodów domowych!
Polecam.
1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki cukru
3 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy) (*)
1 szklanka śmietanki 30-36% (**)
Do niewielkiego garnuszka wlać mleko, wsypać mleko w proszku oraz oba cukry.
Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż składniki się połączą.
(Cukry powinny się rozpuścić.)
Całość zdjąć z palnika, ostudzić i następnie na kilka godzin wstawić do lodówki.
Po tym czasie śmietankę należy ubić na sztywno i nie przerywając miksowania wolnym strumieniem połączyć z porządnie schłodzoną masą mleczną.
Mieszankę lodową przełożyć do pojemnika (***), przykryć oraz wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste, ale nie jest to obowiązkowe i sama robię to rzadko.)
(*) Można dodać ziarenka z laski wanilii i wtedy cukier waniliowy zamienić na zwykły.
(**) Jeśli wolicie jeszcze bardziej kremowe lody to dodajcie mniej śmietanki - o jakieś 50-100 ml.
(***) Użyłam pojemnika po lodach o pojemności 1 litra.
Inspiracja z tego forum - klik.
Lody w gorące dni jak najbardziej, a takie domowe z jeszcze większą chęcią :-)
OdpowiedzUsuńJa także!
UsuńPiękne lody dla ochłody :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDomowe lody, najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się!
Usuńwygladaja smakowicie- idealna propozycja deseru na lato xx
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńDomowe lody są najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńTo fakt!
UsuńLody dziś zrobiłam są pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę. A masz może zdjęcie do galerii na fb?
UsuńDługo musi się chłodzić ta masa mleczna w lodowce? Jest to konieczne?
OdpowiedzUsuńAby była zimna. Można wstawić ją na trochę do zamrażarki. Masa mleczna musi być schłodzona :)
UsuńMożna podwoić porcję? Np
Usuń2 szklanki mleka, 2 szklanki mleka w proszku itd...
Oczywiście, że tak.
UsuńPyszne ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMożna nie dawać mleka z mlekiem w proszku i cukrem do lodówki?czy trzeba?
OdpowiedzUsuńTrzeba porządnie wystudzić. Można krócej chłodzić.
UsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMleko może być roślinne ,np. sojowe lub kokosowe ?
Tak.
Usuń