środa, lipca 24, 2019

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów




Kokosowy krem z bułkami jest z pewnością znany wielu osobom z dość popularnego ciasta jakim jest Łabędzi puch, prawda?
Dostaję mnóstwo wiadomości z przypomnieniem przepisu i pytaniami, czy można go użyć w innych wypiekach.
Dlatego postanowiłam osobno podać Wam recepturę na krem i dodatkowo rozwiać ewentualne niejasności.
Krem naprawdę smakuje przepysznie i rewelacyjnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, nie rozpływa się nawet po kilkugodzinnym spędzeniu w temperaturze pokojowej, ale ze względu na wiórki kokosowe nie jest idealnie gładki, więc zbytnio nie polecam go do dekoracji.
Po co bułki? Czy są wyczuwalne w smaku?
Nie, absolutnie ich nie czuć, ale za to fajnie wpływają na smak i konsystencję kremu.
Z poniższych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach.
Polecam!

2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne)
3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g wiórków kokosowych
200g masła
  125g margaryny (można zastąpić masłem lub zmniejszyć ilość)

 Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, a pozostałą 1 szklankę zagotować z cukrem oraz wiórkami.
Dodać rozmoczone bułki.
Masę podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
  Następnie w misce należy utrzeć masło z margaryną.
Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę bułkowo-kokosową i całość zmiksować na puszysty krem.
Krem od razu po przygotowaniu nadaje się do zastosowania.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 10-15 minut wcześniej.)
 
 
   Przykładowe wykorzystanie kremu:



 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger