"Insulinoodporność. Dieta dla zdrowia" to książka Doroty Drozd, która jest członkiem Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych
(European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą
specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i
psychodietetykiem.
To też autorka wielu książek
dedykowanych dla diabetyków.
Insulinooporność
- czyli ograniczona wrażliwość tkanek naszego organizmu na działanie
insuliny jest bardzo niebezpieczna, ponieważ trzustka zaczyna produkować
coraz więcej insuliny, której nadmiar tak naprawdę w tym momencie nie
jest potrzebny.
Jakie skutki wiążą się z niniejszym zaburzeniem?
Przede
wszystkim insulinooporność może prowadzić do stanu przedcukrzycowego, cukrzycy, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienia tętniczego, otyłości, zawału serca, czy udaru.
Aby nie dopuścić do rozwoju insulinooporności powinniśmy zwiększyć naszą aktywność fizyczną, zrezygnować z używek, zadbać o prawidłową dietę i o komfort psychiczny.
Aby nie dopuścić do rozwoju insulinooporności powinniśmy zwiększyć naszą aktywność fizyczną, zrezygnować z używek, zadbać o prawidłową dietę i o komfort psychiczny.
Czasami jednak największy wpływ na rozwój
insulinooporności mają czynniki genetyczne.
Prezentowana książka została napisana przystępnym językiem i jest praktycznym źródłem wiedzy na temat rozpoznawania i leczenia insulinooporności.
Zawiera mnóstwo przykładów obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych, propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych.
Dopełnieniem tej wiedzy są pyszne przepisy na zdrowe, mało kaloryczne dania o niskim indeksie glikemicznym.
Polecam!
Dane o książce:
Autor: Dorota Drozd
Liczba tron: 192
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2019
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!