Ciasteczka orkiszowe z kaszą manną i kakao słodzone melasą to smaczna propozycja na zdrową przekąskę, jak również na zaspokojenie ochoty na "coś" słodkiego.
Ciasteczka są kruche i jednocześnie dość miękkie, a w smaku posiadają piernikowe nuty.
To w właśnie melasa nadała im lekko korzennego charakteru.
Jako środek słodzący jest niezwykle wartościowa, ponieważ uważa się ją za skarbnicę mnóstwa składników odżywczych, takich, jak: żelazo, witamina B6, wapń, mangan, magnez, potas i selen.
Dodam, że melasę traktuje się jako „super pokarm” o właściwościach antyoksydacyjnych, który wzmacnia kości, wspomaga pracę serca, układu pokarmowego - usuwając z jelit toksyny oraz wspierając perystaltykę jelit.
A że zawiera dużą ilość antyoksydantów to posiada także działanie poprawiające stan i spowalniające proces starzenie się skóry.
To komu ciasteczko?
Ciasteczka są kruche i jednocześnie dość miękkie, a w smaku posiadają piernikowe nuty.
To w właśnie melasa nadała im lekko korzennego charakteru.
Jako środek słodzący jest niezwykle wartościowa, ponieważ uważa się ją za skarbnicę mnóstwa składników odżywczych, takich, jak: żelazo, witamina B6, wapń, mangan, magnez, potas i selen.
Dodam, że melasę traktuje się jako „super pokarm” o właściwościach antyoksydacyjnych, który wzmacnia kości, wspomaga pracę serca, układu pokarmowego - usuwając z jelit toksyny oraz wspierając perystaltykę jelit.
A że zawiera dużą ilość antyoksydantów to posiada także działanie poprawiające stan i spowalniające proces starzenie się skóry.
To komu ciasteczko?
(około 10 większych sztuk)
100g kaszy manny (u mnie orkiszowa)
100g mąki orkiszowej
100g mąki orkiszowej
100g melasy z trzciny cukrowej
1 jajko
50g masła/margaryny
1 łyżka kakao
1 jajko
50g masła/margaryny
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę, mąkę, melasę, jajko masło/margarynę, kakao oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
Każdą
kuleczkę spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ładny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA czy nada się tutaj melasa z chleba swietojanskiego?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń