Zupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos.
To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki.
Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak.
Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym.
Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku.
Polecam!
Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach.
mięso lub koście na wywar
1 główka młodej kapusty (mała)
1 główka młodej kapusty (mała)
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Dodatkowo:
koperek
natka pietruszki
natka pietruszki
Ponadto:
olej/masło klarowane do smażenia
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy.
Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
O :) fajna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis na zupę.Bym prosiła jeszcze przepisy na pyszne zupy.dziekuje
OdpowiedzUsuńNa blogu już jest sporo propozycji :) Zapraszam do zapoznania się z działem: Zupy :)
Usuń