czwartek, czerwca 20, 2019

Zupa z młodej kapusty



Zupa z młodej kapusty w sezonie to u mnie obowiązkowa pozycja, zresztą tak samo jak bigos.
To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki.
Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak.
Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym.
Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku.
Polecam!
Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach.

mięso lub koście na wywar
  1 główka młodej kapusty (mała)
3-4 ziemniaki 
2 marchewki
1 pietruszka

kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
  3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Dodatkowo:
 koperek
natka pietruszki
Ponadto:
olej/masło klarowane do smażenia
 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy. 
Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.
  Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
(Można zabielić śmietaną, bądź zagęścić zasmażką.) 

4 komentarze:

  1. Super przepis na zupę.Bym prosiła jeszcze przepisy na pyszne zupy.dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu już jest sporo propozycji :) Zapraszam do zapoznania się z działem: Zupy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger