Pyszny ryż z truskawkami i mascarpone to dokonała propozycja na zdrowy deser, pożywne śniadanie lub lekką kolację.
Moja córka bardzo go lubi!
Zawsze używam słodkich truskawek, więc dosładzanie sosu jest zbędne.
Jednakże jeśli trafią się trochę kwaskowate (ew. nie w sezonie użyję mrożonych) to dodaję troszkę miodu lub kawałek banana.
Tak przygotowany ryż świetnie smakuje na ciepło lub po ostudzeniu, polany sosem lub z nim wymieszany.
Wszystko zależy od preferencji.
Polecam!
(około 2 porcje)
300-450g ugotowanego ryżu
200g truskawek
2 łyżki serka mascarpone
Opcjonalnie:
odrobina miodu lub kawałek banana - jeśli truskawki nie są zbyt słodkie
Truskawki umyć oraz pozbawić szypułek i następnie wraz z serkiem mascarpone zblendować na jednolitą konsystencję.
(Opcjonalnie można dodać odrobinę miodu lub kawałeczek banana.)
Powstały sos wymieszać z ciepłym ryżem (może też być ostudzony - według gustu) lub ryż umieścić w miseczce i dopiero potem polać sosem.
brzmi pysznie, kolejny Twój przepis, który chętnie wypróbuję :) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńLetnio :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń