Szukacie przepisu na pyszne babeczki?
A co powiecie na takie mięciutkie, delikatne oraz kuszące soczystymi mandarynkami?
Smakują naprawdę rewelacyjnie i w moim domu sprawdziły się już niejednokrotnie.
Babeczki nie zawierają białego cukru, a są słodzone miodem i zamiast mąki pszennej użyłam zdrowszej - orkiszowej.
Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są smaczne.
Mandarynki świetnie wkomponowały się w ciasto... pycha!
Polecam.
(około 7 sztuk)
100g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
75g masła/margaryny
50 ml/70g miodu
Dodatkowo:
2 mandarynki
Masło/margarynę oraz miód należy rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko z jogurtem.
Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną i miodem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i 2-3 kawałkach mandarynki.
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości
papilotek) oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 23-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Piec około 23-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Pyszna mandarynkowa słodycz
OdpowiedzUsuńOj taaak )
UsuńMam orkiszową mąkę. Już wiem, co z niej wyczaruję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńFajny jest ten dodatek mandarynki :)
OdpowiedzUsuńDzięki nim babeczki smakują rewelacyjnie!
Usuń