Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych.
Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej.
Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej.
Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam!
Przepis pochodzi z moich dawnych notatek.
Polecam!
(Tortownica o średnicy około 22 cm)
Masa:
200-250g masła śmietankowego (w oryginale kostka) (*)
Przepis pochodzi z moich dawnych notatek.
Polecam!
(Tortownica o średnicy około 22 cm)
Masa:
200-250g masła śmietankowego (w oryginale kostka) (*)
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lepiej dodać nie co mniej) (**)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g okrągłych biszkoptów
1 galaretka
owoce (***)
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lepiej dodać nie co mniej) (**)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g okrągłych biszkoptów
1 galaretka
owoce (***)
Galaretkę należy rozpuścić w 400-450 ml wody, a następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz wymieszać z proszkiem budyniowym.
Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
Całość odstawić do ostudzenia.
Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym (!) budyniem.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej z nich dodać kakao.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną oraz owoce.
Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
(*) Nie wiem jak w latach 90-tych, ale wcześniej kostka masła ważyła 250g - dziś 200, więc śmiało możecie dodać go 200g.
Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz wymieszać z proszkiem budyniowym.
Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
Całość odstawić do ostudzenia.
Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym (!) budyniem.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej z nich dodać kakao.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną oraz owoce.
Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
(*) Nie wiem jak w latach 90-tych, ale wcześniej kostka masła ważyła 250g - dziś 200, więc śmiało możecie dodać go 200g.
Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.
(**)
Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według
oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem
wielką miłośniczką słodyczy.
(***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców.
I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki.
(***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców.
I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki.
bardzo fajne ciasto!Prezentuje się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńNiebo, też znam przepis.
OdpowiedzUsuńRobiłam często.Teraz też zrobię.🥞🍰
Super. Ciasto jest pyyyszne.
UsuńRacja, najlepszy deser! Czesto go robie :)
OdpowiedzUsuńSuper!
Usuńrewelacja skorzystam.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na efekt!
UsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńTak, dokładnie pamiętam to ciasto, jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńFakt, pyszotka!
Usuńbardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńTo fakt... Dziękuję.
UsuńWspaniałe ciasto na upały.
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńPyszne i łatwe do zrobienia ciasto :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńO matko jakie piękne i na pewno pyszne. Idealne na lato
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam!
Usuńa ja nie znałam tego przepisu, mój mężczyzna jest fanem ciast z galaretką, myślę, że i tym byłby zachwycony
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńDziękuję za świetny przepis. Moi rodzice robili lodowca w latach 90-tych ale zgubili notatki z przepisem. Ten jest taki jak pamiętam z dzieciństwa tylko u nas robiło się bez kakao.
OdpowiedzUsuń