niedziela, czerwca 23, 2019

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem



Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania.
Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*).
To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości.
Ten paprykowy smak oraz aromat jest niesamowity...
W moim domu to danie jest istnym hitem, więc może i Wy spróbujecie?

1-1,2 kg karkówki
sól, pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
5-6 łyżek pasty ajvar
2 cebule
2 ząbki czosnku

 Mąkę wymieszać z papryką w proszku.
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i z obu stron oprószyć solą z pieprzem.
Następnie każdy kawałek dokładnie obtoczyć w paprykowej mące.
Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu oraz warstwowo przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wierzch każdego kawałka posmarować ajvarem.
Cebulę pokroić w piórka i z drobno posiekanym czosnkiem zeszklić na patelni z tłuszczem po mięsie.
Całość przełożyć na karkówkę i dorzucić listki laurowe.
Naczynie należy przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Tak przygotowaną karkówkę piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od mięsa oraz piekarnika.)

(*) Ajvar to pasta warzywna, która jest przyrządzona na bazie smażonej/grillowanej słodkiej papryki, bakłażana oraz aromatycznego czosnku.
Możecie ją nabyć w większości dużych sklepów spożywczych lub online.
(**) W ostateczności można dodać papryki zwykłej, ale wędzona podkreśla smak i nadaje charakteru dla całej potrawy.


W przepisie użyłam mąki orkiszowej oraz przypraw, które pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.


12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger