Kto lubi placki ziemniaczane?
Wiem, że ich klasyczna wersja jest najlepsza, ale dla urozmaicenia czasami dodaję do nich różne warzywa, ser oraz inne składniki.
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są naprawdę smaczne i mega chrupiące.
W moim domu sprawdziły się niejednokrotnie!
To kto skusi się na takie połączenie?
Polecam.
(około 17 większych sztuk)
5 ziemniaków (średnich; około 400g)
100g pieczarek
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majeranku
1-2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majeranku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
olej do smażenia
Ziemniaki oraz obrane pieczarki należy zetrzeć na tarce o większych (!) oczkach.
Dodać jajka, mąkę pszenną oraz posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodać jajka, mąkę pszenną oraz posiekaną cebulę z czosnkiem.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu - z obu stron na rumiano.
Smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu - z obu stron na rumiano.
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
z pieczarkami nie jadłam, fajna odmiana:)
OdpowiedzUsuńPolecam! To pyszne urozmaicenie
Usuń