Lubicie brownie?
Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycję na brownie, które wspaniale łączy w sobie smak czekolady oraz kokosa.
Brownie kokosowe?
Tak, jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz cudownie pachnie!
Ciasto kusi już podczas przygotowania, a w trakcie pieczenia sprawia, że nie można doczekać się efektu.
Polecam!
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
180g masła
80g gorzkiej czekolady
3 jajka (duże)
1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; 330g)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (45g)
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
1 szklanka mąki pszennej (150-160g)
1/3 szklanki kakao (około 40g)
Masło pokroić, a czekoladę drobno posiekać i następnie razem połączyć w kąpieli wodnej na jednolitą konsystencję.
W osobnej misce wymieszać roztrzepane jajka, cukier, wiórki kokosowe oraz esencję waniliową.
W kolejnym naczyniu należy połączyć mąkę pszenną z kakao.
Roztopioną czekoladę wymieszać z masą jajeczną oraz po połączeniu się składników z mieszanką mąki z kakao.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone brownie ostudzić oraz pokroić na mniejsze kawałki.
(Patyczek włożony do środka nie powinien posiadać śladów surowego
ciasta, choć należy pamiętać, że czekolada może go
zabrudzić. Za długo pieczone ciasto będzie zbyt wysuszone.)
Intesywnie czekoladowe z nutą kokosa ;D
OdpowiedzUsuńZgadza się :D
UsuńCzekolada i kokos - najlepsze połączenie. Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
Usuń