Bigos z młodej kapusty, zresztą jak każdy bigos jest bardzo lubiany w moim domu.
Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo.
Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad!
Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym bez dodatku kiełbasy lub innego mięsa, a jeśli nie lubicie kapusty z koncentratem pomidorowym do możecie go pominąć.
Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę.
Zresztą każdy ma inny gust, ale polecam wypróbować poniższą recepturę.
Dajcie znać czy i jak gotujecie bigos z młodej kapusty.
1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
kości schabowe lub żeberka (w wersji wege pomijamy)
kiełbasa (opcjonalnie)
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 pęczka koperku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 100g)
2 listki laurowe
koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 100g)
1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Ugotować wywar na kościach lub żeberkach - z pokrojoną w plasterki marchewką, pietruszką, listkami laurowymi oraz odrobiną soli.
(W wersji bezmięsnej z samych warzyw z dodatkami.)
Następnie do garnka dodać poszatkowaną kapustę.
Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 20-25 minut.
(Co jakiś czas przemieszać.)
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu.
Kiedy kapusta będzie już miękka to należy wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz posiekany koperek.
Kiedy kapusta będzie już miękka to należy wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz posiekany koperek.
Bigos doprawić niewielką ilością miodu oraz pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.
Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
Pyszny, uwielbiam, ale mi ochoty na wieczór narobiłaś ;-D
OdpowiedzUsuńBigos jest dobry o każdej porze?
UsuńBigosik bym zjadła <3, ale że mój tatko robi najlepszy na świecie to nawet nie próbuję zrobić sama ;)
OdpowiedzUsuńTo zazdroszczę, bo mi nie ma to zrobić...
UsuńNiebo <3 jedno z moich ulubionych dań sezonowych <3
OdpowiedzUsuńTakże lubię!
UsuńWitam. Do młodej kapusty nie dodaje sie majeranku.Zadnego bigosu nie psuje sie koncentratem pomidorowym, tym bardziej z młodej kapusty.
OdpowiedzUsuńIle domów, tyle smaków. Nie wyobrażam sobie kapusty bez majeranku. Uwielbiam go.
Usuń