czwartek, maja 02, 2019

Gofry idealne w zdrowszej wersji





Mam swój niejednokrotnie sprawdzony przepis na gofry idealne - klik, z którego skorzystało już mnóstwo osób.
(Znajdziecie w nim także wskazówki do uzyskania najlepszych gofrów.)
Są najlepsze, czyli chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku.
Tym razem postanowiłam zaprezentować je w nieco zdrowszej wersji.
Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, ale jaglana także świetnie się sprawdza oraz użyłam rafinowanej oliwy z oliwek (*), o której właściwościach możecie przeczytaj poniżej.
Do podania gofrów nie proponuję klasycznej bitej śmietany, chyba że domową z mleczka kokosowego - klik, żadnych słodzonych sosów, lecz opcjonalnie odrobinę pudru z ksylitolu i mnóstwo liofilizowanych owoców (**).
Ostatnio na stronie www.mixit.pl nabyłam ich dość spory zapas, ponieważ moja córka Natalia uwielbia je podjadać, ja zresztą również.
Każde znikają na potęgę, a wybór mamy duży.
Polecam!

(około 8-9 dużych gofrów - przekroiłam  na pół)
2 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej (1 szklanka = 250 ml) (*)
1,5 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oliwy z oliwek rafinowanej
2 jajka
3 łyżki ksylitolu (płaskie)
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
U mnie do podania:
 ksylitolowy puder

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.
Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). 
Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych.
Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
(Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
 (Tym razem użyłam odrobiny pudru z ksylitolu oraz liofilizowanych owoców.)
  
(*) Do gofrów można użyć dowolnego oleju, ale polecam oliwę z oliwek - koniecznie rafinowaną, która nadaje się do używania w wysokich temperaturach.
Oliwa ta nie zawiera cholesterolu oraz jest bogata w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe hamujące rozwój miażdżycy oraz obniżające ciśnienie.
Oliwa z oliwek jest również skarbnicą witamin: A, E, D i K, polepsza trawienie i pozwala na szybsze pozbyć się toksyn z organizmu. 
To tylko niektóre jej pozytywne właściwości.
(**) Owoce dzięki liofilizacji zachowują wszystkie walory odżywcze, co świeży owoc.
 (***) Z obu mąk gofry wychodzą idealne.
 Mąka jaglana nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.



12 komentarzy:

  1. Ja mąkę orkiszową używam prawie do wszystkiego, uwielbiam ją ;-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA także ją lubię i w sumie nie różni się od pszennej, a jest zdrowsza.

      Usuń
  2. o rany ale kusisz goframi chyba jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gofry ale nie mam sprawdzonego jeszcze przepisu to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Już sporo osób zachwala moje goferki :)

      Usuń
  4. Dawno już nie jadłam gofrów. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry zawsze kojarzyć mi się będą z latem....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger