Ciasteczka są przepyszne, chrupiące i posiadają cudowny zapach orzechów laskowych.
Kawałeczki czekolady świetnie komponują się z ich orzechowym posmakiem, co sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością polubicie te ciasteczka tak samo jak ja!
Polecam.
(około 19 sztuk)
250g mąki pszennej
150g cukru
150g masła z orzechów laskowych (*)
100g masła/margaryny
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
50g czekolady (u mnie deserowa)
Masło/margarynę
z cukrem utrzeć do puszystości i kolejno połączyć z masłem
orzechowym, mąką oraz sodą.
(Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.)
(Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.)
Następnie z powstałej masy należy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi
odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do
pieczenia.
(Dodatkowo ciasteczka troszeczkę docisnęłam widelcem.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.
(Początkowo mogą wydawać się zbyt miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
(*) Można też użyć klasycznego masła orzechowego z orzeszków ziemnych.
Rozpusta, chętnie się dołączę ;-D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńCiasteczka wyglądają smakowicie. Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również przesyłam pozdrowienia.
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńCiasta z orzechami i czekoladą, zawsze na TAK!
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńIdealny przepis dla osób, które nie jedzą jajek.
OdpowiedzUsuńTo fakt, ale posmakują wszystkim miłośnikom orzechów laskowych.
Usuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie są! Polecam.
Usuń