Tak przygotowany omlet jest mięciutki, puszysty i bardzo sycący.
Delikatne ciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą!
Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo!
Zawsze robię kilka porcji.
Polecam!
(Omlet o średnicy 18-20 cm)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz
Dodatkowo:
3/4 białej kiełbasy (parzonej)
Ponadto:
olej/masło do smażenia
Mąkę, mleko, żółtka oraz chrzan należy dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Całość doprawić niewielką ilością soli z pieprzem.
Białą kiełbasę bez skórki pokroić w plasterki, a następnie równomiernie ułożyć na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu.
Kiełbasę zalać masą biszkoptową.
Omlet smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu i przewrócić na drugą stronę.
(Uważać przy przewracaniu placka, ponieważ jest bardzo delikatny. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.)
Przewrócony omlet chwilkę dosmażyć.
Fajny pomysł na omlet :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Omlet jest pyszny.
UsuńTo mnie zaskoczyłaś, takiego połączenia jeszcze nie widziałam i nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńNie jest to pozycja dla mnie ale na pewno można się najeść ;)
OdpowiedzUsuńMożna i to ze smakiem ;)
UsuńNigdy takiego nie jadłam. Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńTakiego omletu w życiu nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
Usuń