Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu.
Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie.
Całość wbrew pozorom nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz!
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu.
Polecam!
(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Prażony słonecznik:
300g łuskanych pestek słonecznika
3 łyżki masła (płaskie; około 30g)
3 łyżki cukru (około 30g)
Masa:
250g masła
1 puszka masy krówkowej (400g)
3/4 ilości uprzednio uprażonego słonecznika
Nasączenie:
1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy zbożowej/naturalnej
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować pestki słonecznika.
Masło z cukrem rozpuścić na patelni.
Następnie należy dodać pestki słonecznika.
Całość dokładnie połączyć i ciągle mieszając prażyć do momentu zezłocenia się pestek.
Ziarna przesypać do miseczki oraz odstawić do ostudzenia.
Przygotować masę.
Masło utrzeć do białości i stopniowo zmiksować z masą krówkową.
Na końcu wmieszać pestki słonecznika.
Składanie ciasta.
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem.
Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek.
(W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.)
Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
W przepisie użyłam masy krówkowej Helio.
Fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj baaardzo! Polecam!
UsuńOj musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo! Szczerze polecam!
UsuńNa pewno zrobię, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuję! Czekam na efekt!
UsuńCudo!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje.
UsuńZ biszkoptami u mnie zawsze ciężko :D ale pestki słonecznika z masą krówkową - kocham :) spróbuję
OdpowiedzUsuńWarto poćwiczyć ;) Ewentualnie można ciastek i zrobić odrobinę mniejsze :) Szczerze polecam!
UsuńMożna czymś innym nasaczyc biszkopt? Coś innego niż kawa i jej pochodne?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Można użyć soku z cytryny lub dowolnego nasączenia według własnego gustu.
UsuńJadłam to ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńTo fakt! Jest świetne w smaku.
UsuńA słonecznik słony czy nie?
OdpowiedzUsuńNie, zwykły bez soli.
UsuńA na większą blaszkę np.25/36 cm będzie ok ?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować lub użyć tortownicy około 30 cm.
UsuńRobiłam. Jest przepyszne. Dzisiaj robię drugi raz...
OdpowiedzUsuńSuper. A masz może zdjęcie i czy korzystasz z mojego przepisu?
UsuńUwielbiam to ciasto, robię go już nie wiem który raz, zawsze wychodzi pysznie smakuje. A moje córcie i goście są zawsze zachwyceni i proszą o przepis...
OdpowiedzUsuńPycha...
<3
UsuńCiasto super! Zrobilam z 2 biszkoptów zeby było wieksze i rewelacja! I nawet szybko się zrobiło:)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może ma pani zdjęcie?
UsuńNa bogato! :)
OdpowiedzUsuń