Placuszki smakują rewelacyjnie!
Ich bananowo-orzechowy smak, przyjemny aromat i delikatna konsystencja naprawdę kuszą.
Z pewnością posmakują dzieciom, jak też dorosłym.
Pomimo, że nie zawierają cukru i nie są niczym dosładzane to w moim domu najczęściej znikają w wersji solo lub ze świeżymi owocami.
Wystarczającej słodyczy nadaje im banan.
Polecam!
(około 8 sztuk)
1 jajko
1/2 banana (65-70g)
3 łyżki masła orzechowego (płaskie; 60g)
2 łyżki kaszy manny (20g)
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Banana należy podusić na gładkie puree, a następnie dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Całość odstawić na 1-2 minuty, a by kasza odrobinę napęczniała.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Przymierzam się do ich zrobienia; wyglądają rewelacyjnie ;-D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńLeżą u mnie dojrzałe banany a ja nie wiem co z nimi zrobić.. Czytam twój przepis z blyskiem w oczach.. 😁 Super! Wszystkie składniki mam.. Oj.. Nie mam.. Nie mam grysiku.. 🤔
OdpowiedzUsuńMogę zrobic z mąką???
P.S. Bananow wystarczy mi na 96 racuchów - zapraszam 😁😊
Tak, możesz użyć mąki. Zazdroszczę tej ilości placuszków, bo są naprawdę przepyszne. Czekam na efekt :)
UsuńRobie te placki przynajmniej raz w tygodniu, moja córka i ja zajadamy się bez opamiętania.
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńRobiłam placuszki robiąc 5 innych rzeczy naraz i nie zauważyłam, że trzeba dodać mleka. Placki wyszły bardzo ciekawe, bo masa była bardzo gęsta i przypominana teraz bardziej ciasteczka. Polecam spróbować bez mleka, bardzo fajny smak ;)
OdpowiedzUsuń