Muffinki smakują pysznie i niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem.
Połączenie mnóstwa orzechów włoskich, syropu klonowego oraz odrobiny polewy z białej czekolady, która nadaje delikatnej słodyczy jest naprawdę rewelacyjne.
Dlatego jeśli lubicie orzechowo-karmelowe akcenty to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
U mnie sprawdził się niejednokrotnie!
U mnie sprawdził się niejednokrotnie!
(6-7 sztuk)
150g mąki pszennej
50g masła
50g cukru
50 ml syropu klonowego
50g cukru
50 ml syropu klonowego
50 ml mleka
50g orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska)
Polewa:
Polewa:
około 30g białej czekolady
1 łyżeczka mleka
Ponadto:
garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu
Masło z cukrem rozpuścić i pozostawić do ostudzenia, a orzechy zmielić na drobno.
Następne jajka należy zmiksować z dodatkiem mleka oraz syropu klonowego.
Dodać masło z cukrem i mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie połączyć na jednolitą masę.
Całość dokładnie połączyć na jednolitą masę.
Na końcu wmieszać zmielone orzechy.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami oraz wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami oraz wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę (*).
Czekoladę roztopić z mlekiem, a następnie udekorować nią przestudzone muffinki.
Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Mała słodka przyjemność :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńPyszne połączenie w jednej muffince, mniam ;-D
OdpowiedzUsuńTo fakt... Polecam!
UsuńJak z syropem klonowym to biorę w ciemno, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń