wtorek, kwietnia 09, 2019

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym



Muffinki smakują pysznie i niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem.
Połączenie mnóstwa orzechów włoskich, syropu klonowego oraz odrobiny polewy z białej czekolady, która nadaje delikatnej słodyczy jest naprawdę rewelacyjne.
Dlatego jeśli lubicie orzechowo-karmelowe akcenty to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
U mnie sprawdził się niejednokrotnie!

(6-7 sztuk)
150g mąki pszennej
50g masła
50g cukru
50 ml syropu klonowego
50 ml mleka
50g orzechów włoskich
  1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska)
Polewa:
około 30g białej czekolady
1 łyżeczka mleka
Ponadto:
garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu

Masło z cukrem rozpuścić i pozostawić do ostudzenia, a orzechy zmielić na drobno.
Następne jajka należy zmiksować z dodatkiem mleka oraz syropu klonowego.
Dodać masło z cukrem i mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie połączyć na jednolitą masę.
Na końcu wmieszać zmielone orzechy.
  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami oraz wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę (*). 
Czekoladę roztopić z mlekiem, a następnie udekorować nią przestudzone muffinki.
 Wierzch posypać posiekanymi orzechami.

 (*) Zamiast polewy można użyć lukru.

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger