Skromnie przyznam, że to jedne z lepszych - wytrawnych wypieków, które idealnie nadają się na szybką przekąskę.
Ciasteczka są naprawdę przepyszne, takie kruche i mocno serowe.
Bardzo często je piekę nie tylko do podjadania, co niesamowicie wciąga, ale też jako dekoracja różnych przystawek oraz sałatek.
Polecam!
(około 35 sztuk w zależności od wielkości)
130g mąki pszennej
130g mąki pszennej
100g serka topionego (dowolny smak)
70g masła/margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
Dodatkowo:
przyprawy do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę.
Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.)
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posypać ulubionymi przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Użyłam serka topionego edam Sertop.
Ciasteczka z serka topionego? Tego jeszcze nie widziałam xD
OdpowiedzUsuńPolecam. Robiłam w różne wersje, nawet na słodko ;)
Usuń