Ciasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje.
Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu!
Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką.
Aj... koniecznie spróbujcie!
(Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm)
Masa maślankowa:
500 ml maślanki (można użyć jogurtu naturalnego)
2 galaretki przezroczyste
300 ml wody
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń w syropie (duża; 480g netto)
1 galaretka przezroczysta
500 ml wody
Dodatkowo:
100g okrągłych biszkoptów
Przygotować masę z maślanki.
Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Maślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką.
Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała.
Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami.
Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu.
Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę.
Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie.
W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch.
Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Następnie lekko zastygniętą galaretkę przelać na wierzch ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie stężało.
wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńJa robię na jogurtach. Muszę spróbować następnym razem takiego połączenia
OdpowiedzUsuńU mnie jest i jogurt, kefir i maślanka ;)
UsuńWow! Cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńGenialne to ciasto, niczym prawdziwe jajka sadzone.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba! Dziękuję.
UsuńSuper wygląda, lubię takie piankowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńCudnie się prezentuje. Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńSuper przepis.Dziekuje.
OdpowiedzUsuń