poniedziałek, kwietnia 01, 2019

Ciasto jajko sadzone, czyli pianka z maślanki z brzoskwiniami i galaretką



Ciasto wygląda naprawdę realistycznie i zapewniam, że świetnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.
Zresztą możecie je zrobić bez okazji, ponieważ przyjemnie orzeźwia oraz pysznie smakuje.
Jest też bardzo delikatne i niezwykle proste w przygotowaniu!
Delikatna pianka idealnie komponuje się z dodatkiem brzoskwiń i rześką galaretką.
Aj... koniecznie spróbujcie!

(Forma o wymiarach 21,5 x 27 cm)
Masa maślankowa:
  500 ml maślanki (można użyć jogurtu naturalnego)
2 galaretki przezroczyste
300 ml wody
Wierzch:
1 puszka brzoskwiń w syropie (duża; 480g netto)
1 galaretka przezroczysta
500 ml wody
Dodatkowo:
100g okrągłych biszkoptów
 
Przygotować masę z maślanki.
 Galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Maślankę należy zmiksować, a następnie powoli połączyć z zimną galaretką.
Masę schłodzić w lodówce, aby delikatnie stężała.
Po tym czasie formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć biszkoptami.
Na ciastkach umieścić masę maślankową oraz równomiernie ułożyć połówki brzoskwiń uprzednio odsączonych z syropu.
Owoce delikatnie docisnąć, żeby odrobinę "wbiły się" w piankę.
Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie.
W międzyczasie przygotować galaretę na wierzch.
 Galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Następnie lekko zastygniętą galaretkę przelać na wierzch ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby całkowicie stężało.

15 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger