niedziela, kwietnia 28, 2019

Ciasteczka serowo-cebulowe z serka topionego






Ciasteczka smakują przepysznie!
Posiadają strukturę ciasta francuskiego - fajnie się "listkują" i są kruche.
Idealnie nadają się na prostą przekąskę oraz jako dodatek do różnych zup.
Polecam!

(około 40 sztuk - w zależności od wielkości)
200g serka topionego
200g mąki
125g margaryny
1/3-1/2 łyżeczki soli (według gustu i w zależności od smaku serka)
Dodatkowo:
20g suszonej cebulki (*)
przyprawy do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść (razem z suszoną cebulką) na jednolitą masę.
Całość schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (**) na grubość około 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Ciasto można lekko podsypywać mąką.)
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 190 stopniach.
(Powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub w wersji solo, która w moim domu jest praktykowana najczęściej.

(*) Cebulkę można pominąć, choć przyznam, że jest smacznym akcentem.
(**) Im cieniej ciasto zostanie rozwałkowane, tym lepiej - ciastka będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze. 
Grube mają miękkie wnętrze i są jakby niedopieczone w środku.
 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger