środa, marca 20, 2019

Najlepszy blok czekoladowy




Blok według poniższej receptury robiłam mnóstwo razy i naprawdę wychodzi naaajlepszy.
Przepis pochodzi z moich starych zapisków - posiadam go od koleżanki ze szkolnych lat i został niejednokrotnie wypróbowany przez inne osoby!
Pewnie większość zna ten pyszny smak, który kojarzy się ze słodkim dzieciństwem.
Może i moja córka będzie miała wspomnienia lepsze od czekoladowych jajek, czy kolorowych żelków, które niestety są propagowane na każdym kroku...
W końcu odrobinę domowej słodkości, która miło się kojarzy nikomu nie zaszkodzi.
Ja go uwielbiam, a Wy?
 
(Forma o wymiarach około 10 x 28 cm)
250g margaryny 
1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
 1/2 szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku (*)
6 łyżek kakao (płaskich)
Dodatkowo:
250g herbatników  (w oryginale 6 paczek)
Opcjonalnie:
dowolne bakalie (najczęściej dodaję około 1/2 szklanki wiórków kokosowych)

 Herbatniki lub dowolne kruche ciastka połamać na mniejsze kawałki.
  W garnku należy zagotować wodę z margaryną i cukrem.
(W międzyczasie całość przemieszać, aby cukier się rozpuścił.)
Następnie garnek zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz energicznie mieszając - mleko w proszku.
(Mleko najlepiej wsypywać partiami.)
Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a na końcu połączyć z ciastkami i/lub dowolnymi bakaliami.
Całość przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał.
 (Najlepiej na całą noc.)
 
(*) Spotkałam się z opakowaniami, które mają 400 oraz 500g.
Przyznam, że blok przygotowuję z takiego, które akurat mam pod ręką.
Obie wersje są smaczne, choć z większą ilością mleka bardzie twardsza. 


7 komentarzy:

  1. Przypomnialas mi ten przepis . Robilam wiele lat temu i chyba zrobie , skladniki mam ,a ochoty narobilas ,ze trudno sie oprzec .

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak dawno nie jadłam takiego bloczku....

    OdpowiedzUsuń
  3. Co robię nie tak?
    Wszystko jak w przepisie a mimo to po wsypaniu mleka w proszku całość się waży, oddziela się tłuszcz od reszty tak jakby kaszkowatej masy...
    Robiłam kilka razy za każdym razem to samo, różne masła, różne mleka... efekt taki sam :( nawet próbowałam bez kakao, taki "biały blok" i też się zważyło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj wtedy postawić garnek ponownie na ogień i dolej odrobinę mleka. Całość energicznie wymieszaj. Masa powinna zrobić się gładka i jednolita.

      Usuń
    2. Też miałam ten problem, ale metodą prób i błędów doszłam że za wolno dodawałam mleko w proszku i miksowałam mikserem. Jak dodaje na 2/3 razem mleko jest ok.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger