Ciasteczka są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku!
Ich migdałowy posmak oraz dodatek jabłka sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach!
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że zaprezentowany przepis wykorzystacie mnóstwo razy.
Polecam!
(około 12 sztuk)
50g kaszy manny
50g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
100g mąki pszennej
100g mąki pszennej
100g cukru
1 jajko
50g masła/margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50g masła/margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 jabłko
1 jabłko
1-2 łyżki płatków migdałowych
kilka kropel aromatu migdałowego
Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło/margarynę oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło/margarynę oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać płatki migdałowe, odrobinę aromatu i jabłko uprzednio pokrojone w niewielką kostkę.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą
kuleczkę dość sporo spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut w 180 stopniach.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńjuż jestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i polecam spróbować!
Usuń