Choć lubię kotlety z mięsa, to z przeróżnych kasz także przyrządzam dość często.
Tym razem chciałam zaprezentować wersję z kaszą jęczmienną, która jest bardzo lubiana przez moją rodzinę.
Takie kotlety świetnie nadają się do przemycenia kaszy do diety dla tych, co za nią nie przepadają.
Doskonale sprawdzają się na obiad, ale ja lubię je podjadać nawet na zimno.
Jeśli kotlety podaję jako posiłek główny, to czasami przyrządzam do ich sos pieczarkowy lub bywa, że również serowy, czy pomidorowy.
Polecam!
(około 12 sztuk)
100g kaszy jęczmiennej (suchej)
1 sucha bułka namoczona w mleku/wodzie
1/2 białej części pora (małego)
1-2 jajka (w zależności od wielkości)
2 łyżki bułki tartej (płaskie)
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Ponadto:
bułka tarta do obtaczania
tłuszcz do smażenia
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Natomiast pora należy drobno pokroić, a bułkę odcisnąć (nie do końca) z nadmiaru mleka/wody.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kotlety i każdego z nich obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron - na rumiano.
(Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu
się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą - a niespaloną "skórkę".)
Bardzo apetyczne kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńdobrze rozumiem, nie dusisz pora? idzie do masy surowy? on jest potem chrupiący w kotlecie?
OdpowiedzUsuńNie duszę pora. W kotlecie jest mięciutki.
Usuń