Kotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze.
Jako że mam zapas różnorodnych płatków, ponieważ są one podstawą śniadania mojej córki to często używam ich do urozmaicania innych potraw.
Bardzo lubię chrupiącą panierkę na bazie płatków gryczanych, nie tylko ze względu na smak, ale również za ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Gryka zawiera sporo dobrej jakości białka, mnóstwo witaminy z grupy B oraz wiele mikroelementów.
Bogata jest też w flawonoidy zapobiegające zmianom miażdżycowym i procesom nowotworowych.
Przyznam, że to niektóre jej zalety, ale nie będę rozpisywała się na ten temat.
Wracając do przepisu...
Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca.
Jeśli obawiacie się, że w Waszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam ich podania z domowymi frytkami, najlepiej z piekarnika.
Moja rodzina uwielbia je z mnóstwem warzyw.
Polecam!
2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
pieprz
Panierka:
1-2 jajka
mąka pszenna
płatki gryczane (użyłam płatki z kaszy białej)
Umyte oraz osuszone piersi należy pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć przyprawami oraz kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach gryczanych połączonych z otrębami.
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Sól ziołowa (uwielbiam ją za skład), płatki gryczane oraz otręby użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Radix-Bis.
Pyszna propozycja :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTeż lubię panierować w płatkach :)
OdpowiedzUsuńMasz ulubione, czy w obojętnie jakich?
Usuń