czwartek, marca 14, 2019

Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem




Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym.
Są pyszne, delikatne i mało kaloryczne.
To świetna propozycja na szybki oraz lekki obiad.
Dla mnie i córki smakują z mnóstwem warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos.
Polecam!

(około 10 sztuk w zależności od wielkości)
Pulpeciki:
  250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
1/2 suchej bułka namoczonej w mleku/wodzie
 1 jajko
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
1/4 pora (małego)
1/3 pęczka świeżego koperku
  1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
Ponadto:
mąka do obtaczania pulpetów

Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać.
Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników.
Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kulkę obtoczyć w mące.
 Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku (*) i gotować maksymalnie do 10 minut.

(*) Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli.

4 komentarze:

  1. Szybko się gotują. Moja Mama na pewno by zjadła ;) PO 10 minutach są gotowe? Na prawdę? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Czasami nawet szybciej. Wystarczy, aby wypłynęły na wierzch i chwile się podgotowały.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger