Zapewniam, że takie pulpeciki posmakują zarówno dzieciom - jak i dorosłym.
Są pyszne, delikatne i mało kaloryczne.
To świetna propozycja na szybki oraz lekki obiad.
Dla mnie i córki smakują z mnóstwem warzyw, a mężowi dodatkowo przygotowuję do nich sos.
Polecam!
(około 10 sztuk w zależności od wielkości)
Pulpeciki:
250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)
1/2 suchej bułka namoczonej w mleku/wodzie
1/2 suchej bułka namoczonej w mleku/wodzie
1 jajko
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
1/4 pora (małego)
1/3 pęczka świeżego koperku
1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
Ponadto:
mąka do obtaczania pulpetów
Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać.
Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników.
Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kulkę obtoczyć w mące.
Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku (*) i gotować maksymalnie do 10 minut.
(*) Często do wrzątku dodaję listki laurowe, ziele angielskie, domową vegetę i/lub odrobinę soli.
Szybko się gotują. Moja Mama na pewno by zjadła ;) PO 10 minutach są gotowe? Na prawdę? ;)
OdpowiedzUsuńTak. Czasami nawet szybciej. Wystarczy, aby wypłynęły na wierzch i chwile się podgotowały.
UsuńLubię to
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń