Ciasto jest niezwykle proste oraz ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne.
Delikatna pianka, która przypomina puszyste ptasie mleczko doskonale komponuje się z galaretką z marakui.
Całość jest niezwykle lekka oraz idealna pod względem słodkości.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Pianka:
2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku
400 ml mleka
2 galaretki cytrynowe
600 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka z marakui:
1 puszka pulpy z marakui (565g) (*)
3,5 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
Ponadto:
około 100g biszkoptów
Przygotować piankę.
Galaretki należy rozpuścić w 600 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć).
"Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem, a następnie powoli połączyć z zimną oraz płynną galaretką oraz sokiem z cytryny.
Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy uprzednio wyłożoną warstwą biszkoptów.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Przygotować galaretkę z marakui.
Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i następnie dokładnie wymieszać z pulpą z marakui.
Całość przelać na sztywną piankę.
Ciasto ponownie schłodzić w lodówce do momentu stężenia warstwy z marakują.
(*) Moja pulpa z marakui użyta w przepisie posiadała pestki.
Opcjonalnie można je uprzednio przecedzić.
(*) Moja pulpa z marakui użyta w przepisie posiadała pestki.
Opcjonalnie można je uprzednio przecedzić.
Muszę spróbować - moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
UsuńNa pewno dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńUwielbiam takie delikatne ciacha :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam spróbować takiego połączenia :)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepięknie wygląda i musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńAle pieknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń