poniedziałek, marca 25, 2019

Cytrynowa pianka z galaretką z marakui




Ciasto jest niezwykle proste oraz ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne.
Delikatna pianka, która przypomina puszyste ptasie mleczko doskonale komponuje się z galaretką z marakui.
Całość jest niezwykle lekka oraz idealna pod względem słodkości.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!

(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Pianka:
2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku 
400 ml mleka 
2 galaretki cytrynowe
600 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka z marakui:
1 puszka pulpy z marakui (565g) (*)
 3,5 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
 Ponadto:
około 100g biszkoptów

Przygotować piankę.
Galaretki należy rozpuścić w 600 ml gorącej wody, ostudzić i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć).
"Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem, a następnie powoli połączyć z zimną oraz płynną galaretką oraz sokiem z cytryny.
Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy uprzednio wyłożoną warstwą biszkoptów.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
 Przygotować galaretkę z marakui.
Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i następnie dokładnie wymieszać z pulpą z marakui.
Całość przelać na sztywną piankę.
Ciasto ponownie schłodzić w lodówce do momentu stężenia warstwy z marakują.

(*) Moja pulpa z marakui użyta w przepisie posiadała pestki.
Opcjonalnie można je uprzednio przecedzić.


12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger