sobota, marca 30, 2019

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami jaglanymi


Nie wiecie co zrobić z białą kiełbasą?
Ostatnio wpadłam na nietuzinkowy pomysł, który może jest troszkę kaloryczny, ale i baaardzo smaczny!
Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi spodobało się moim bliskim, więc z pewnością powtórzę takie jej przygotowanie już na Wielkanoc!
Zresztą taka przekąska sprawdzi się również na niejednej imprezie i w dniu codziennym.
Chrzanowe, lekko chrupiące ciasto naprawdę doskonale komponuje się z białą kiełbaską.
Polecam!

500g białej kiełbasy parzonej
  Ciasto:
1 jajko
  1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  1/2 szklanki mąki
5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków)
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
mąka pszenna do obtaczania (*)  
olej do głębokiego smażenia

 Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę (**).
 Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej.
  Z kiełbasek usunąć "skórkę" i przeciąć na 3-4 części.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w gęstym cieście, a następnie w mące. 
Smażyć do momentu, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
Kiełbaski osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.)

(*) Obtaczanie kiełbasek w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.
Nie jest to obowiązkowa czynność.
 (**) Jeśli nie macie czasu to chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger