Choć samo ciasto Piegusek jest smaczne samo w sobie to przygotowany na jego bazie tort jest jednym słowem... rewelacyjny w smaku.
Mocno nasączone ciasto makowe posiada nutę cytryny i tym samym świetnie komponuje się z delikatnym kremem budyniowym oraz posmakiem kokosa.
To jedno z prostszych, ale bardzo pysznych połączeń.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki suchego maku
Krem budyniowy:
3 szklanki/750 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe/waniliowe
Nasączenie:
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obsypania tortu
1 garść maku
Upiec ciasto.
Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło z cukrem ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 3 części.
Tort.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować 1/3 kremu.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować kremem.
Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
Z 3 części kremu odłożyć trochę do dekoracji, a resztą obłożyć wierzch oraz boki tortu.
Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch dodatkowo makiem.
(W
skrócie: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt -
nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem - wiórki z makiem.)
Gotowy tort udekorować pozostawionym kremem oraz innymi ozdobami według uznania.Korzystając z okazji chciałabym Wam polecić stronę Favi.pl, która ułatwiła mi znalezienie kilku produktów jakie zamierzałam nabyć już od dość dawna.
Chciałam posiadać choć jedną porządną tortownicę, bo mam mnóstwo innych - o różnych wymiarach, ale często je wymieniam ze względu na słabą jakość.
Dzięki wyszukiwarce Favi.pl udało mi się zainwestować w prawdziwe cudeńko...
Takiej solidnej, szczelnej i równomiernie nagrzewającej formy nigdy nie miałam!
Jest naprawdę warta swojej ceny i powoli zastanawiam się nad nabyciem podobnej, ale o innym rozmiarze.
A przy okazji potrzebna była mi kratka do studzenia ciasta, więc od razu w jednym sklepie zamówiłam obie te rzeczy.
Wyszukiwarka Favi.pl jest bardzo praktyczna i dzięki niej można wyszukać mnóstwo produktów związanych z domem oraz ogrodem, a nawet wiele rzeczy, które są w promocyjnych cenach.
Polecam!
Piękny tort!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda obłędnie! Dziękuję za pomysł na ciacho na święta <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCo jeżeli mam tortownice o średnicy 24cm?
OdpowiedzUsuńBiszkopt z 6 jajek. Najlepiej podwoić składniki.
Usuń