Pewnie sporo osób zna ciasto Piegusek, które swą nazwę zawdzięcza makowi...
Istnieją jego przeróżne wersje - jako placki, babki, przekładane kremem, czy też zwykłe z polewą.
Ja w swoich notatkach kulinarnych znalazłam sprawdzony już niejednokrotnie przepis na Pieguska, który u mnie zazwyczaj znika solo, bez żadnych dodatków lub jako baza to przeróżnych ciast i tortów.
Nie jest to klasyczny, suchy biszkopt, lecz taki bardziej delikatny i lekko wilgotny.
Polecam!
3 jajka
3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
Ponadto:
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki suchego maku
Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przelać do tortownicy (*) z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przestudzić.
(*) Biszkopt ze zdjęcia był pieczony w tortownicy 20 cm i po przekrojeniu wyszły mi 3 blaty.
Przykładowe wykorzystanie biszkoptu:
Tort Piegusek z kremem budyniowym - klik.
Tort wygląda bardzo smakowicie! Nie miałam okazji jeszcze nigdy robić biszkoptu z makiem, ale na pewno chętnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ja go uwielbiam!
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWitam a jakie proporcje na taką większą prostokątną blaszkę i ile czasu go piec
OdpowiedzUsuńProszę podać wymiary blaszki.
Usuń