środa, lutego 13, 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem/Pieczeń rzymska



Uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami.
Tym razem chciałam Wam zaprezentować prostą i lubianą przez wszystkich wersję z jajkiem.
To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa.
Pieczeń jest bardzo smaczna oraz dzięki jajkom wygląda dość efektownie.
U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.
Polecam!
Ps. Zerknijcie też na moje pozostałe pieczenie z mięsa mielonego - klik.

 (Forma o wymiarach około 8 cm x 20)
Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe)
1 cebula
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska)
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 szczypta gałki  muszkatołowej (solidna)
sol, pieprz
Dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
  Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i napełnić 1/2 masy mięsnej.
Wzdłuż mięsa delikatnie zrobić wgłębienia, w których należy umieścić (jedno za drugim) uprzednio ugotowane jajka.
Jajka zakryć pozostałą masą, a wierzch wyrównać i uformować z niego niewielki wzgórek.
 Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. 
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.) 

2 komentarze:

  1. Przepis super, ja poszukuję przepisu z PRLu, Elblaskie zakłady mięsne taką robiły, ten smak mam cały czas w pamięci i nie umiem to znaleźć, pozdrawiam Regina C

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger