Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat.
Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek.
Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt.
Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.
Możecie również orzechy włoskie zamienić lub zmieszać z innymi.
Polecam!
200g obranych orzechów włoskich
200 ml mleka
200g miękkiego masła
150g cukru pudru
200 ml mleka
200g miękkiego masła
150g cukru pudru
Opcjonalnie:
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Powstały krem nadaję się do bezpośredniego użycia, a po schłodzeniu nabierze bardziej stabilnej konsystencji.
Widziałam podobne, ale skoro pani poleca to musi być pyszny i wypróbuję. Do pani przepisów mam zaufanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa oraz zaufanie. Pozdrawiam <3
UsuńA to ja juz czekam na przepis na ciasto ekspresowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super ;)
UsuńRobimy podobnie ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń