wtorek, lutego 05, 2019

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia


Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu.
Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.
Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo...
Polecam!

(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
Krem:
200g obranych orzechów włoskich
200 ml mleka
200g miękkiego masła
150g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol (opcjonalnie)
Wierzch:
4-5 łyżek kremu czekoladowego/polewa czekoladowa
2 garście obranych orzechów włoskich
Ponadto:
około 180g herbatników
 
 Przygotować krem.
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą. 
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Całość.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :D Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby to jeszcze zweganizowac :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Mleko zwierzęce można zamienić na roślinne. Gorzej z masłem...

      Usuń
    2. Ciasto łatwe do zrobienia i mocno orzechowe tak, jak lubię :) Nadzienia Lauretta znam, ale nadzienia kremowego o smaku czekoladowym jeszcze nie próbowałam.

      Usuń
    3. Tak jak wszystkie nadzienia z tej firmy jest świetne :)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie i jeszcze ten krem z mielonymi orzechami, po prostu bomba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy orzechy Maja byc zmielone na make , czy poprostu drobno posiekane? Cczy mozna wymienic np na migdaly also pomieszac 50/50?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielone drobno, ale jak będą większe kawałki to nic się nie stanie. Można je zamienić lub zmieszać z migdałami.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger