środa, stycznia 02, 2019

Twarożkowa delicja, czyli kakaowy biszkopt z kremem twarogowo-maślanym, galaretką i dodatkami



Do ciast i innych słodkości zawsze mam głowę pełną pomysłów!
Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i masła - klik, więc ostatnio sobie o nim przypomniałam i przygotowałam pyszne ciasto.
Szkoda, że nie posiadam zdjęć poprzednich słodkości, ale uwierzcie, że ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności.
Tylko razem z mężem sprawiliśmy, że ciacho zniknęło ekspresowo!
Ale wcale się temu nie dziwię, bo jest... obłędne w smaku.
Idealnie nasączony biszkopt, rozpływający się w ustach krem twarogowy, galaretka i pozostałe dodatki sprawiają, że ciężko ulec pokusie i nie dołożyć sobie drugiej, a nawet trzeciej solidnej porcji.
Jeśli nie obawiacie się dodatkowych kalorii w swojej diecie to koniecznie wypróbujcie przepis.
Polecam!

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
  2 jajka
60g cukru
40g mąki pszennej
1 łyżka kakao (płaska)
Poncz do nasączenia:
4 łyżki soku cytryny 
50 ml wody
Krem:
200g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
100g masła
2 łyżki cukru pudru
  1 łyżka cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik)
Ponadto:
około 40g okrągłych biszkoptów
3 łyżki dżemu/konfitury/nadzienia truskawkowego
  1 galaretka truskawkowa

 Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
 Upiec biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować krem.
Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Całość.
 Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem.
Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce. 
 

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger