Do ciast i innych słodkości zawsze mam głowę pełną pomysłów!
Już jakiś czas temu wśród mojej rodziny i znajomych furorę zrobił krem na bazie twarogu i masła - klik, więc ostatnio sobie o nim przypomniałam i przygotowałam pyszne ciasto.
Szkoda, że nie posiadam zdjęć poprzednich słodkości, ale uwierzcie, że ledwo zdążyłam zrobić fotki dla tej pyszności.
Tylko razem z mężem sprawiliśmy, że ciacho zniknęło ekspresowo!
Ale wcale się temu nie dziwię, bo jest... obłędne w smaku.
Idealnie nasączony biszkopt, rozpływający się w ustach krem twarogowy, galaretka i pozostałe dodatki sprawiają, że ciężko ulec pokusie i nie dołożyć sobie drugiej, a nawet trzeciej solidnej porcji.
Jeśli nie obawiacie się dodatkowych kalorii w swojej diecie to koniecznie wypróbujcie przepis.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
2 jajka
60g cukru
40g mąki pszennej
1 łyżka kakao (płaska)
Poncz do nasączenia:
4 łyżki soku cytryny
50 ml wody
Krem:
200g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
100g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik)
Ponadto:
około 40g okrągłych biszkoptów
3 łyżki dżemu/konfitury/nadzienia truskawkowego
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę przygotować według opisu z opakowania, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Przygotować krem.
Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Całość.
Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie posmarować dżemem/konfiturą, a następnie kremem.
Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Na kremie ułożyć biszkopciki i całość zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.
ale pysznie wygląda to cisto. Pomyślności w nowym roku!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za życzenia komentarz. Wszystkiego naj :*
UsuńTego typu ciasta uwielbia moja mama ;)
OdpowiedzUsuńMoże zrobisz jej niespodziankę? Polecam przepis!
UsuńCUDO!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńpysznie i kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń