Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.
Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi.
Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam!
500g solonych filetów śledziowych
2 cebule
1 marchewka (duża)
1/2 papryki czerwonej
2 cebule
1 marchewka (duża)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
200 ml wody
około 200g koncentratu pomidorowego,
200 ml wody
około 200g koncentratu pomidorowego,
3 łyżki pikantnego ketchupu (płaskie)
3 łyżki miodu
2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
cukier (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ponadto:
3-4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
cukier (opcjonalnie)
sól, pieprz
Ponadto:
3-4 łyżki oleju
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak) i po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, a marchew oraz obie papryki w słupki.
Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
Następnie marchewkę należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty i połączyć z cebulą oraz papryką.
Całość smażyć - często mieszając przez dodatkowe 3-4 minuty.
Po tym czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.
Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości przez około 8-10 minut.
Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Super przepis, wlasnie zrobilem na wigilię😊
OdpowiedzUsuńCieszę się <3 Proszę podesłać zdjęcie: jdiana@onet.eu to z chęcią umieszczę je w galerii na fb.
UsuńCzy można użyć śledzi marynowanych i pominąć dodatek octu?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJak dlugo moga byc?
OdpowiedzUsuńU mnie znikają ekspresowo, ale posiadają cebulę, więc mogą np. po tygodniu się zepsuć. Kilka dni postoją na pewno.
Usuńczy mozna zastapic sledziami w oleju
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy w lodówce mogą stać dłużej niż tydzień. Zrobiłam dzisiaj na wigilię.
OdpowiedzUsuńObawiam się, że mogą nie dostać :( Ja robię max 2-3 dni wcześniej.
Usuń