wtorek, stycznia 08, 2019

Muffiny z masłem orzechowym i solonymi orzeszkami ziemnymi





Jeśli lubicie orzeszki ziemne to z pewnością pokochacie te muffinki!
Są przepyszne i takie mocno orzechowe.
 Posiadają również mięciutkie, ale dość zwarte wnętrze, które od początku kusi swym cudownym aromatem.
Zazwyczaj piekę je z potrójnej porcji, ponieważ w moim domu znikają ekspresowo, a po za tym ciastka długo zachowują swoją świeżość.
 Polecam!

(8-9 sztuk)
170g mąki pszennej
100g cukru
100 ml mleka
5 łyżek oleju
2 jajka
80g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
50g solonych orzeszków ziemnych

W pierwszej misce należy wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko, olej, a w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Wierzch ciastek obficie posypać posiekanymi orzeszkami (*).
 Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffinki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
 
(*) Orzeszki można również dodać do środka ciastek - wmieszać do surowej masy. 

8 komentarzy:

  1. Masło orzechowe z pewnością wzbogaca smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zastapic mąkę pszenną np żytnia razową albo najchętniej kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często używam żytniej, ale typ 720. Z razową nie próbowałam, choć myślę że da radę. Kokosowej nie polecam, gdyż muffinki będą zbyt suche. Mąka kokosowa jest bardzo wchłanialna, więc do jej użycia potrzebna jest zupełnie inna receptura.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger