Jest to niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki, które można dowolnie nadziać i tym samym uzyskać efektowny oraz bardzo szybki deser - oczywiście, jeśli w zanadrzu mamy już gotowe babeczkowe korpusy.
Polecam i zachęcam do dzielenia się w komentarzach Waszymi pomysłami na ich wypełnienie!
(około 30 małych babeczek)
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
uwielbiam kruche babeczki :)
OdpowiedzUsuńJa też :* A najbardziej czym wypełnione?
UsuńJeżeli chodzi o mąki to daje albo krupczatki albo pszennej czy je mieszam razem?
OdpowiedzUsuńAlbo, albo :) Z użyciem krupczatki będą bardziej kruche.
UsuńPo raz pierwszy od bardzo dawna ciasto nie spłynęło mi po foremkach. Mimo, że nie włożyłam ich do lodówki, tak jak jest w przepisie. Wielka ulga :) Już nie mogę doczekać się efektów smakowych :)
OdpowiedzUsuńSuper <3 Proszę pochwalić się zdjęciem, które z chęcią umieszczę w galerii na fb :)
Usuń