Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim
przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki.
Krem doskonale trzyma formę bez żelatyny oraz jakichkolwiek usztywniaczy, więc sprawdzi się również przy dekoracji wszelkich słodkości.
Jest po prostu uniwersalny i... przepyszny, że u mnie często znika wyjadany łyżką tuż po przygotowaniu.
Z podanych proporcji wychodzi dość sporo kremu i wystarczy go na przykład na trzykrotne przełożenie oraz dekorację tortu o średnicy około 22 cm.
Polecam!
500g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
5 łyżek cukru pudru (płaskich)
4-5 łyżek kakao
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z
serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym z kakao.
Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.
(*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone, a krem także będzie stabilny oraz idealnie trzymający formę.
super krem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńEkstra!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDiano, robię podobny ale zamiast kakao dodaję kilka łyżek mocnego, gorzkiego naparu z kawy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż pysznie, ale to już kawowy :)
UsuńCzy jest jakaś metoda żeby masa z maskarpone nie zwazylą się robiłam z cukrem pudrem i cała się zwazylą prosze o porade dzięki �� z góry
OdpowiedzUsuńChodzi o masę z samego serka mascarpone czy z kremówką?
UsuńMi sie zwarzyl krem I nie wiem Co zrobilam zle.
OdpowiedzUsuńMoże zbyt długo miksowałaś, albo za mocno ubiłaś kremówkę.
Usuń