Fakt, że golonka nie należy do fit potraw, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.
Przyznam szczerze, że przyrządzam ją na rozmaite sposoby: gotuje, gotuję i zapiekam, przeróżnie piekę, nawet faszerując mięsem mielonym - klik.
Zresztą spójrzcie na moje dotychczas opublikowane propozycje - klik.
Tym razem przedstawiam Wam prostą metodę na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku.
Polecam!
2 golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)
około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)
Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować.
Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz dodać wszystkie przyprawy.
Całość gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę.
Po tym czasie dołożyć obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa.
(Cebulę można pokroić w piórka, a marchewkę z pietruszką przeciąć na pół.)
Golonkę z warzywami gotować przez kolejne 1,5-2 godziny - do miękkości.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńprosze mi doradzic - jaka golonka jest najlepsza do przyrzadzania? Kupowalam juz kilka roznych (wagowo) i niektore byly przepyszne, a nie ktore - po prostu srednie - robie zawsze tak samo, wiec zakladam, ze to zalezy od miesa?
Patrzec tylko na wage, czy jeszcze na cos?
Bardzo prosze o odpowiedz - widze, ze Pan sie specjalizuje w golonkach (czytalam wszystkie wpisy:)). Pozdrawiam.
Najlepsze są golonki tylne, które sąsiadują z szynką. Mają więcej mięsa od przednich.
UsuńPrzednie zaś są mniejsze i tym samym łatwiejsze w przyrządzeniu.
Najlepiej po prostu wybierać te z mniejszą ilością tłuszczu i małymi kośćmi, chyba że chce Pani zrobić galaretę.
Również pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.
o rany ale mi smaku na taką golonkę zrobiłaś
OdpowiedzUsuńTo się cieszę ;) Polecam.
UsuńWłaśnie gotuje 8sztuk . Pozdrawiam Jarek 😄
OdpowiedzUsuńBędzie co jeść!
UsuńJa gotuje dwie tylko ze waza Po 2 kg
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGotować bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńMożna bez. Na bardzo malutkim ogniu woda nie wyparuje. Ale jak będzie gotowana pod przykryciem, to też ok.
Usuń