czwartek, stycznia 03, 2019

Golonka gotowana z warzywami


Fakt, że golonka nie należy do fit potraw, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi.
Przyznam szczerze, że przyrządzam ją na rozmaite sposoby: gotuje, gotuję i zapiekam, przeróżnie piekę, nawet faszerując mięsem mielonym - klik.
Zresztą spójrzcie na moje dotychczas opublikowane propozycje - klik.
Tym razem przedstawiam Wam prostą metodę na smaczną golonkę, która jest miękka i delikatna w smaku.
Polecam!

2 golonki (w sumie około 1,3 kg;może być jedna duża)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2-3 ząbki czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
 5 ziaren pieprzu
1 łyżka majeranku
około 1,5 łyżki soli (lub według gustu)
 
Umyte golonki należy zalać wodą i zagotować.
Następnie wodę z "szumem/pianą" zlać, nalać świeżej oraz dodać wszystkie przyprawy.
Całość gotować na niewielkim ogniu przez 1 godzinę.
Po tym czasie dołożyć obrane, pokrojone na dowolne kawałki warzywa.
 (Cebulę można pokroić w piórka, a marchewkę z pietruszką przeciąć na pół.)
Golonkę z warzywami gotować przez kolejne 1,5-2 godziny - do miękkości.

10 komentarzy:

  1. Witam serdecznie,
    prosze mi doradzic - jaka golonka jest najlepsza do przyrzadzania? Kupowalam juz kilka roznych (wagowo) i niektore byly przepyszne, a nie ktore - po prostu srednie - robie zawsze tak samo, wiec zakladam, ze to zalezy od miesa?
    Patrzec tylko na wage, czy jeszcze na cos?
    Bardzo prosze o odpowiedz - widze, ze Pan sie specjalizuje w golonkach (czytalam wszystkie wpisy:)). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są golonki tylne, które sąsiadują z szynką. Mają więcej mięsa od przednich.
      Przednie zaś są mniejsze i tym samym łatwiejsze w przyrządzeniu.
      Najlepiej po prostu wybierać te z mniejszą ilością tłuszczu i małymi kośćmi, chyba że chce Pani zrobić galaretę.
      Również pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.

      Usuń
  2. o rany ale mi smaku na taką golonkę zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie gotuje 8sztuk . Pozdrawiam Jarek 😄

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja gotuje dwie tylko ze waza Po 2 kg

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotować bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez. Na bardzo malutkim ogniu woda nie wyparuje. Ale jak będzie gotowana pod przykryciem, to też ok.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger