Uwierzycie, że głównymi składnikami tego chlebka jest masło orzechowe oraz jajka i nie ma w nim ani grama mąki?!
Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi, jak również z tymi na słodko.
Jest bardzo uniwersalny!
Posiada wilgotną oraz odrobinę zbitą strukturę, dzięki czemu nawet na trzeci dzień pozostaje mięciutki jak w dniu upieczenia.
Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi, jak również z tymi na słodko.
Jest bardzo uniwersalny!
Posiada wilgotną oraz odrobinę zbitą strukturę, dzięki czemu nawet na trzeci dzień pozostaje mięciutki jak w dniu upieczenia.
Możecie do niego dodać cynamon, ulubione ziarna lub bakalie.
Polecam!
Polecam!
(Forma o wymiarach 10 x 15 cm)
300g masła orzechowego (bez dodatków)
3 jajka
1/2 łyżeczki octu (najlepiej np. winnego lub jabłkowego)
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo u mnie:
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo u mnie:
1 łyżeczka miodu (płaska)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.)
Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia.
Wyrównać wierzch.
Wyrównać wierzch.
Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!