niedziela, stycznia 06, 2019

Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny, czyli skuteczna mikstura na odporność + opis składników i najlepsze rodzaje miodu




 Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji...
Osobiście jestem zwolenniczką sprawdzonych, prostych i naturalnych sposobów leczenia, ale jeśli one zawiodą to nie mam nic przeciwko wobec zastosowania innych metod.
 Wychodzę również z założenia, że najlepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Dlatego chciałabym podzielić się z Wami recepturą na skuteczny syrop, który jest świetny na podniesienie odporności zarówno u dzieci, jaki i u dorosłych.
Ale gdy już dopadnie Was ból gardła, kaszel lub gorączka - nie martwcie się, ponieważ działa on i na takie dolegliwości.
Mikstura ta to taki naturalny antybiotyk, a przy okazji dostarcza organizmowi dobroczynnych witamin oraz mikroelementów.
 To niejednokrotnie sprawdzony przepis, więc polecam i życzę zdrowia.

Opis składników:

 Czosnek zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i często wykorzystuje się go jako naturalny środek zwalczający przeziębienie.
To skarbnica olejków lotnych oraz eterycznych, flawonoidów, witamin z grupy B oraz C, potasu, żelaza, a także magnezu, siarki i selenu.
Jednym z jego olejków jest allicyna, której działanie bakteriobójcze porównuje się z działaniem penicyliny.
 Poza tym w czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty działające przeciwzapalnie i antywirusowo.

 Miód posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, ale należy też pamiętać, że są one zależne od jego gatunku.
Do przygotowania syropu polecam przede wszystkim dobrej jakości miód (*) lipowy i spadziowy.

Miód lipowy jest doskonały na przeziębienia i kaszel, objawy grypy oraz choroby górnych dróg oddechowych.
Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych.
Uwaga, bo łagodzi nawet objawy zapalenia płuc!
Działa również uspokajająco i lekko nasennie oraz jest polecany dla osób z cukrzycą.
.
  Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie lecznicze.
Posiada cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Jest świetny na odporność.

Ale doskonale też sprawdzi się miód eukaliptusowy lub malinowy.

Miód eukaliptusowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego.
Poleca się go przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie.
 Ma działanie wykrztuśne oraz antyseptyczne wspomagające gojenie ran.

Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin.
Działa rozgrzewająco i napotnie skutecznie walcząc z gorączką.

Cytryna to źródło witaminy C (choć wbrew panującej opinii nie zawiera jej najwięcej, ale wystarczająco, aby wspierać odporność i łagodzić infekcje) oraz rutyny, która zapobiega jej utracie z organizmu.
Jest również pełna beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.

Przepis:

3 cytryny
2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - jest różowy)
1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości)
1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)

Do wyparzonego (!) słoika wycisnąć sok z dokładnie wyszorowanych cytryn.
(Sok może zawierać miąższ oraz pestki, które ja zazwyczaj usuwam.)
Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Miód należy połączyć z ciepłą wodą (woda nie może przekroczyć około 45 stopni, ponieważ miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie cukrem) i przelać do pozostałych składników.
Całość dokładnie wymieszać.
Zakręcony słoik wstawić do lodówki na 3 doby, aby wszystkie składniki dobrze "się przegryzły".
(Syrop nadaję się też do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.)
Otrzymaną miksturę można przechowywać do 2-3 tygodni.

Dawkowanie:

Profilaktycznie - 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych.
W razie nasilających się objawów choroby - 3 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżki w przypadku dorosłych.

24 komentarze:

  1. Robię taki od lat. Polecam bo pomaga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy dziecko 1,5 roczne może pić ten syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można już go podawać od ukończenia roku :)

      Usuń
  3. Wody to się daje 1 lub 2 szl czy pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy gotowy syrop trzeba przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję około 5 cm imbiru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami tak robię, ale nie każdy może stosować imbir.

      Usuń
  6. Jak długo można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, właśnie dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji i będziemy z dzieciakami, profilaktycznie codziennie pić.
    Pozdrawiam serdecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy po dodaniu wszystkich w
    skladnikow nalezy przecedzic ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mamy spozywac razem z tym czosnkiem i cytryna?

    OdpowiedzUsuń
  10. Miód zawiera ogromną ilość różnego rodzaju nektarów, dzieci do lat 3 nie powinny spożywać miodu ze względów alergicznych....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwszym roku można, ale oczywiście najpierw po troszku sprawdzając reakcję organizmu dziecka.

      Usuń
  11. Czy można taki syrop pic cały rok profilaktycznie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli profilaktycznie to najlepiej w okresie jesienno-zimowym.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger