Z takiego kremu można przygotować pyszny deser, przełożyć nim
przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki.
Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.
Krem jest lekki, śmietankowy i bardzo delikatny w smaku, więc nie skłamię stwierdzeniem, że wprost rozpływa się w ustach.
Jego kolor i posmak zależy od rodzaju użytej czekolady.
Jak widzicie na zdjęciu, u mnie przeważyła czekolada mleczna.
500g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
200g czekolady mlecznej/gorzkiej (u mnie tym razem mleczna i odrobina gorzkiej)
50g cukru pudru
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.)
Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z
serkiem mascarpone.
Na końcu nie przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
(*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu,
ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem
mascarpone , a następnie z czekoladą.
Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę.
Przykładowe wykorzystanie kremu:
Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką - klik.
Też często mniej więcej taki robię ;) A jaki mały pomocnik :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńŚwietny krem! Też taki robię, szczególnie do tortów dla dzieci. Uwielbiają go!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń