niedziela, stycznia 20, 2019

Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem



Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.
 To świetny sposób na "polubienie się" z płatkami, ponieważ naprawdę ciężko odgadnąć co wchodzi w skład placków - oprócz oczywiście kusząco ciągnąceeego się żółtego sera.
Możecie je doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami, choć przyznam, że zaprezentowana wersja jest delikatna i jednym słowem... przepyszna.
 I od razu radzę, zwiększcie ilość składników, bo te kilka sztuk szybko zniknie i będziecie mieli ochotę na jeszcze!
 Ps. Zerknijcie też na moje placuszki z płatków jaglanych z miodem - klik.

(około 5-6 sztuk)
50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
50 ml mleka
1 jajko
Dodatkowo:
50g żółtego sera
1 szczypta suszonego koperku (solidna)
1 szczypta suszonej pietruszki 
sól ziołowa
Ponadto:
olej/masło do smażenia

 Płatki wymieszać z jajkiem i mlekiem, a następnie całość odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie masę wymieszać z żółtym serem - uprzednio pokrojonym w drobniutką kostkę oraz doprawić do smaku.
 Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
 (Na zimno również świetnie smakują.)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Powoli zmieniam dietę na bardziej fit, także chętnie spróbuję.

    Pozdrawiam
    Adam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre .Dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger