Przyznam szczerze, że śledzie jem od święta, choć lubię takie dobrze przyrządzone, a szczególnie w wersjach bardziej słodkich.
Niestety w mojej rodzinie mamy zróżnicowany gust...
Jednakże zaprezentowanymi śledziami jest każdy zachwycony, ponieważ posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia.
Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna!
Polecam nie tylko od święta, ale również na co dzień!
300g solonych filetów śledziowych (*) + mleko/woda do namoczenia
1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
1 cebula (duża)
2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Wszystkie składniki należy połączyć.
Wszystkie składniki należy połączyć.
Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".
(*) Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy.
W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
Użyłam miodu wielokwiatowego Huzar.
Ciekawy pomysł na śledzie :) Takich jeszcze nie jadłam, a ... uwielbiam śledzie w praktycznie każdej postaci :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńZ miodkiem musi być smakowity :)
OdpowiedzUsuńOk taaak :)
UsuńMuszę spróbować na Sylwestra.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt :)
Usuńciekawe połączenie
OdpowiedzUsuńI pyszne, polecam!
UsuńCzy zamiast miodu moze byc agawa
OdpowiedzUsuńTak może, choć miód daje specyficzny i wyjątkowy posmak.
UsuńSledzie wygladaja pysznie, postaram sie zrobic na tegoroczne swieta ;-) ale najbardziej uroczy jest "lisek laurowy" Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Proszę pochwalić się efektem :)
Usuń