środa, grudnia 05, 2018

Panierowane polędwiczki z piersi kurczaka z orzechową nutą



Pomimo, że lubię klasyczne kotlety panierowane to i tak często je urozmaicam.
Wolę kotlety z drobiu, ale zamiast piersi preferuję polędwiczki, które są bardziej soczyste.
Tym razem moją propozycją są pyszne, soczyste polędwiczki z delikatną nutą orzeszków ziemnych.
Naprawdę smakują przepysznie!
Czasami jeden lub dwa składniki mogą całkowicie odmienić smak potrawy...
Polecam!
 
400g polędwiczek z piersi kurczaka
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka suszonego koperku (lub ulubionych ziół)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Panierka:
1 jajko + 2 łyżki mleka
mąka pszenna
bułka tarta + 2-3 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych (*)
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
 
 Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z orzeszkami ziemnymi.
Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
 
(*) Orzeszki powinny być prażone i bez różnicy czy solone, czy też nie.
Można użyć mąki z orzeszków ziemnych.
 
 Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger