Hop, hop, kto jest miłośnikiem chałwy?
Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a sam krem zrobił wielkie wrażenie!
750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
2 żółtka
2 budynie śmietankowe
200g masła
300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.
(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.
Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.
jak ja lubię chałwę! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa uwielbiam chałwę <3 Ale takiej masy jeszcze nie robiłam - jestem ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńJest chałwowa w smaku <3 Polecam!
UsuńPyszota😄
OdpowiedzUsuń:*
UsuńDzieki za bardzo przejrzysty opis wyprobuje na swieta do ciasta
OdpowiedzUsuńProszę i czekam na efekt :*
UsuńKocham chałwę, więc pewnie ten krem też zostanie moją miłością 😍
OdpowiedzUsuńPrzekonaj się i pochwal efektem ;)
UsuńZrobiłam według przepisu i masa wyszła mi za rzadka. Czy ona stężeje?? Czy taka musi być, bo nie vhce aby spłynęła mi z tortu
OdpowiedzUsuńOna powinna być gęsta tak jak widać to na zdjęciu. Na pewno stężeje, ponieważ miękkie masło stwardnieje.
UsuńA czy krem ten pasuje również do miodownika? :)
OdpowiedzUsuńTak, nada się.
UsuńTen Krem jest obłędny, mialam podobny przepis ale ten wymiata.
OdpowiedzUsuń